sys-logo Slika

Brinemo o zdravlju


Dodatke prehrani kupujete napamet?

 

Slika

Status vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i omega masnih kiselina u Vašem organizmu moguće je precizno odrediti pomoću mjerenja vitaminsko-mineralnog statusa. Na osnovu dobivenih rezultata preporučuje se izmjena režima ishrane, ili eventualno uzimanje dodataka prehrani, kako bi se vratila ravnoteža vitamina i minerala u organizmu.


DIJABETES (ŠEĆERNA BOLEST)

 

Slika

Osnovno obilježje dijabetesa je povišen nivo glukoze u krvi, koja ne može preći u ćelije, pa tijelo ne dobiva dovoljno energije.

Ako tijelo nakon jela ne proizvede dovoljno inzulina, nivo glukoze u krvi raste i ostaje visok, što uzrokuje niz simptoma poput žeđi, malaksalosti, obilnog i učestalog mokrenja, te drugih smetnji.


HOLESTEROL

 

Slika

Holesterol je vrsta masnoća koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu. Zbog povećanog konzumiranja namirnica koje ga sadrže (namirnice životinjskog porijekla), lako dolazi do povišenog nivoa holesterola u krvi.

Iako je sam po sebi potreban organizmu, povišeni holesterol je jako opasan i štetan, jer dovodi do zakrčenja arterija koje transportuju krv u sve organe. Ako dođe do potpunog začepljenja arterije to vodi srce ka infarktu, a mozak ka moždanom udaru.


TRIGLICERIDI

 

Slika

Trigliceridi u krv dolaze posredstvom masti i ugljikohidrata, koje unosimo kroz ishranu.

Sve kalorije koje unesemo, a ne potrošimo kroz tjelesnu aktivnost, pretvaraju se u trigliceride i transportuju u masne ćelije na skladištenje.

Problemi nastaju kada konstantno imamo višak triglicerida u krvi. Oni doprinose nakupljanju plaka u arterijama (arteroskleroze), što uzrokuje  sužavanja krvnih sudova. Potpuno začepljenje krvnih sudova dovodi do srčanog udara. 


7 savjeta za pravilnu primjenu terapije

 

Slika
Postoji nekoliko jednostavnih koraka koji pomažu da ostvarite maksimum iz propisane terapije i da dobijete adekvatnu pomoć od strane Vašeg farmaceuta.
0 0
Slika 77
© 1996.god - 2024 apoteke-ibnsina.com. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR