sys-logo Slika
HIPERHOLESTEREMIJA (Povišen holesterol u krvi)

Slika

Holesterol je vrsta masnoća koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu. Zbog povećanog konzumiranja namirnica koje ga sadrže (namirnice životinjskog porijekla), lako dolazi do povišenog nivoa holesterola u krvi.

Iako je sam po sebi potreban organizmu, povišeni holesterol je jako opasan i štetan, jer dovodi do zakrčenja arterija koje transportuju krv u sve organe. Ako dođe do potpunog začepljenja arterije to vodi srce ka infarktu, a mozak ka moždanom udaru.

Postoje različite vrste masnoća sa proteinima u krvi koji sadrže holesterol.

Najbitniji od njih su HDL i LDL, čije se vrijednosti i mjere kod vršenja pretraga u krvi.

HDL (high density lipoprotein = lipoprotein sa visokom gustoćom) vrši transport holesterola iz krvi u žuč gdje se suvišni holesterol koristi za proizvodnju žučnih soli ili se probavlja. Zbog toga se HDL-holesterol zove i “dobri holeseterol” jer je povećavanje njegove količine dobro za organizam.

LDL (low density lipoprotein = lipoprotein sa niskom gustoćom) transportuje višak holesterola u tkiva i takođe ga odlaže u stijenke krvnih žila, tako da je visok nivo LDL-holesterola u krvi opasan po zdravlje.

NORMALNA VRIJEDNOST ZA UKUPNI HOLESTEROL U KRVI JE: 0,0 -5,20 mmol/l

U apoteci je moguće izmjeriti samo ukupni holesterol, ali kod pretraga krvi u biohemijskom labratoriju se mjere obije vrste holesterola (HDL i LDL-holesterol). Njihove vrijedosti bi trebale da izgledaju ovako:

LDL-holesterol  < 3    mmol/L

HDL-holesterol  > 1    mmol/L

(za žene)             > 1,2 mmol/L


PREPORUKE ZA ZDRAVU ISHRANU OSOBA SA POVIŠENIM HOLESTEROLOM

Hrana koja se preporučuje

Preporučuje se što više sirove hrane kao što su voće, povrće i žitarice: jabuke, banane, bijeli luk, grah, grejp, ječam, smeđa riža, mekinje od riže i zobi. 

Od masnoća preporučuje se maslinovo i sojino ulje. 

Od namirnica životinjskog porijekla preporučuje se riba i to najviše plava – srdela, skuša i tuna koje su vrhunski prijatelji srca. Dozvoljena je perad i to piletina i puretina bez kože. 

Potrebno je konzumirati prirodne sokove od repe, celera i mrkve. 
Slika 94
Slika 95
Slika 96
Slika

Jedan od razloga zašto je morska riba prijtaelj Vašem srcu je i taj što sadrži omega-3 masne kiseline. Ove kiseline imaju naučno dokazano povoljna dejstva na srce i krvne žile, jer između ostaloga usporavaju i sprječavaju rast arterosklerotskog plaka (koji nastaje kroz taloženje holesterola i drugih masti na stijenke krvnih žila i dodatno taloženje trombocita – krvnih pločica – na ta ista mjesta), te smanjuju koncentraciju LDL-holesterola i triglicerida u krvi. 

Osim morske ribe postoje i druge namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline. Tu prije svega spadaju orasi, bademi i lješnjaci, koji su idealna zamjena za industrijske grickalice. 

Najbolji put je dakle zamjeniti masne namirnice “dobrim masnim namirnicama” kao što su maslinovo i sojino ulje, bademi, orasi, lješnjaci i nezamjenjiva morska riba. 

Ako niste ljubitelji ovih namirnica moguće je dodati omega-3 masne kiseline prehrani kroz razne preparate koje možete kupiti u apotekama.

- Zeleni čaj snižava nivo LDL-holesterola u krvi.
- Prestankom pušenja povećava se nivo HDL-holesterola u krvi.
- Ljubitelji tamne čokolade imaju niži nivo LDL, a viši nivo HDL-holesterola u krvi.
- Željezo, brusnica i borovnica sadrže antioksidanse koji su dobri za krvne žile, a takođe utiču na nivo     holesterola.
- 100g probiotičkog jogurta dnevno značajno snižava LDL, a povećava HDL.
- Vježbanje povećava nivo HDL-holesterola. 
Slika 99

Hrana koju treba izbjegavati

Potrebno je eliminisati iz prehrane većinu namirnica životnijskog porijekla kao što su: crveno meso, maslac, masni sirevi i namazi, te margarin. Ne smiju se koristiti namirnice koje su prerađene, sa dodatkom konzervansa i drugih aditiva, fast food, slatkiši, kolači, pite, alkohol, duhan. Mlijeko i mliječni proizvodi dozvoljeni su u umjerenim količinama, i to obrano mlijeko i nemasni sirevi. 

Poznato je da oralni kontraceptivi, diuretici te neki lijekovi protiv parkinsonove bolesti povećavaju holesterol, pa bi osobe koje uzimaju nešto od navedenog trebale češće kontrolisati nivo holesterola.
0 0
Slika 77
© 1996.god - 2023 apoteke-ibnsina.com. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR