sys-logo Slika

7 savjeta za pravilnu primjenu terapije


Postoji nekoliko jednostavnih koraka koji pomažu da ostvarite maksimum iz propisane terapije i da dobijete adekvatnu pomoć od strane Vašeg farmaceuta.

Slika 208
Slika
1. Držite se jednog farmaceuta ili kupujte uvijek u istoj apoteci.

Izabrati „svog“ farmaceuta znači isto kao imati i „svog“ doktora. Na ovaj način Vaš farmaceut može bolje razumjeti tok terapije i Vašu istoriju, te indentifikovati i spriječiti potencijalne neželjene efekte ili alergijske reakcije, ukoliko u terapiju trebate uključiti novi lijek ili neki drugi preparat.

Slika
2. Uzimajte lijekove tačno onako kako je propisano

Većina lijekova se se mora uzimati tačno na način na koji Vam je farmaceut ili doktor propisao, kako bi imali odgovarajući efekat. Pobrinite se da razumijete sve indikacije prije uzimanja lijeka. Ukoliko imate imalo sumnji, tražite od farmaceuta dodatne informacije i objašnjenja. Ako nakon uzimanja lijeka primjetite kontraindikacije ili neželjene efekte, obavezno odmah od doktora ili farmaceuta tražite savjet

3. Tražite savjet prije nego što u svoju terapiju dodate OTC preparate ili dodatke prehrani

Postoje mnoge moguće opasne interakcije između lijekova koji se izdaju na recept, OTC preparata i dodataka prehrani. Stoga, ukoliko želite da u terapiju uključite dodatne preparate i lijekove, obavezno se prije toga posavjetujte sa Vašim farmaceutom.

4. Ne ustručavajte se da postavite pitanja

Pobrinite se da dobijete sve potrebne informacije vezane za pravilno uzimanje terapije. Ovo su stvari koje bi u pravilu morali znati za svaki lijek koji uzimate:

  • Naziv lijeka i za šta se koristi (šta liječi)
  • Kada i koliko često trebate uzimati lijek
  • Koliko dugo lijek treba da koristite
  • Šta treba raditi ukoliko zaboravite da popijete lijek
  • Kada i da li biste trebali primjetiti djelovanje lijeka
  • Koje su posebne napomene (ako ih ima) vezane za korištenje lijeka (prehrana, čuvanje i sl.)
  • Koje nus pojave može izazvati uzimanje lijeka i kako možete prepoznati znake upozorenja za pojavu kontraindikacija i neželjenih efekata.
  • Šta raditi ako imate bilo kakve probleme prilikom korištenja lijeka.
  • Kako čuvati (skladištiti) lijek.

 5. Recite farmaceutu ukoliko imate problema da se sjetite da popijete lijek

Neki lijekovi imaju komplikovana uputstva za upotrebu, i svako od nas se našao u situaciji kada je jednostavno zaboravio popiti lijek kako je propisano. Vaš farmaceut Vam može dati korisne savjete kako da se organizujete i pratite propisanu terapiju.

6. Nemojte mijenjati terapiju ili je prekidati na svoju ruku

Mnogi ljudi odluče da prestanu sa terapijom jer misle da su „izliječeni“ ili misle da „ne funkcioniše“, ili im „škodi“. Iznenadno prekidanje terapije može izazvati negativne posljedice. Stoga se svakako prvo posavjetujte sa ljekarom ili farmaceutom prije nego što to uradite na svoju ruku.

7. Neka Vaš farmaceut bude Vaš najpouzdaniji izvor informacija

Niti jedan drugi zdravstveni radnik ne poznaje toliko dobro procese u ljudskom tijelu, koji se dešavaju prilikom korištenja farmaceutskih proizvoda. Farmaceuti su visoko obučeni profesionalci, koji se svakodnevno usavršavaju kako bi poznavali farmaceutske proizvode i ostali u toku sa svim saznanjima i otkrićima farmacije. Oslonite se na njih kao na primarni izvor informacija, koje će Vam pomoći da odlučite šta je najbolje za Vas i Vaše zdravlje.

0 0
Slika 77
© 1996.god - 2024 apoteke-ibnsina.com. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR